Vlora

Vlora është një qytet i vjetër që u themelua në shekullin e gjashtë të shek. p.e.s., i njohur fillimisht me emrin Aulona. Vlora ndodhet në një vend të bukur, para  gadishullit të Karaburunit dhe ishullit të Sazan-it dhe i rrethuar nga plazhe me rërë dhe shkëmbinj.

Qyteti ka një rëndësi historike për Shqipërinë, pasi priti Asamblenë e Parë Kombëtare, e cila shpalli pavarësinë e vendit nga sundimi Otoman më 28 nëntor 1912. Muzeu i Pavarësisë i është kushtuar kësaj ngjarjeje historike. Muzeume të tjera përfshijnë ato etnografike dhe historike.

Rekomandohet të vizitohet Xhamia Muradije, puna e vetme që mbetet në Shqipëri nga arkitekti i famshëm Sinan, i ndërtuar në vitin 1542. Në majë të kodrës me pamje nga qyteti është Kuzum Baba, një vend i shenjtë Bektashi. Vlora është pika fillestare e Rivierës Shqiptare dhe është një nga zonat më të frekuentuara të turizmit shqiptar përsa i përket “Diellit dhe Detit”. Të vendosura në këtë rajon janë parqet arkeologjike të Orikumit dhe Amantias, dhe Parku Kombëtar i Llogarasë.

Për më shumë informacion vizitoni:

 

http://bashkiavlore.org/

 

https://visitvlora.com/

Shperndaje: