test

Shqipëria ka një skenë arti në rritje dhe të gjallë me disa galeri arti dhe institucione kulturore që shfaqin artin bashkëkohor dhe tradicional shqiptar. Galeritë kombëtare janë depo kulturore që luajnë një rol kryesor në peisazhin kulturor të një kombi. Ata ruajnë historinë, promovojnë krijimtarinë, edukojnë dhe pasqyrojnë identitetin kombëtar. Këto institucione janë magnet për turizmin dhe diplomacinë, kontribuojnë në ekonomi dhe shërbejnë si platforma për komente sociale dhe politike. Galeritë kombëtare frymëzojnë, pasurojnë dhe lidhin njerëzit me artin, historinë dhe njëri-tjetrin, duke i bërë ata të domosdoshëm për mirëqenien kulturore dhe sociale të një kombi.

Galeria Kombëtare e Arteve:

E vendosur në kryeqytetin Tiranë, Galeria Kombëtare e Arteve është institucioni më i rëndësishëm i arteve pamore në vendin tonë. Këtu ruhet koleksioni Kombëtar i arteve pamore, duke filluar nga gjysma dytë e shek. XIX e deri në ditët tona. Ky koleksion përbëhet nga vepra të periudhës së Rilindjes Kombëtare dhe Pavarësisë, një koleksion ikonash që i përket shek. XIII – XIX, koleksioni më i madh i pikturës dhe skulpturës së periudhës së Realizmit Socialist, pavijoni i artistëve të huaj, si dhe një koleksion i artit bashkëkohor kombëtar dhe ndërkombëtar.

Për më tepër informacion vizitoni:

Galeria Kombëtare e Arteve

 

Galeria e Artit Tiranë (GAT):

Galeria e Artit të Tiranës, është një Institucion në vartësi të Bashkisë Tiranë. Misioni i saj është të bashkojë publikun kryeqytetas me artin, duke nxitur vlerësimin dhekuptimin e artit dhe rolit të tij në shoqëri, duke mirëpritur njerëzit për të eksploruar dhe përjetuar artin, edukuar me kreativitet, imagjinatë dhe produktivitet. GAT është një galeri e hapur veçanërisht për artistë të rinj dhe aplikantë në mediumet e reja tëartit bashkëkohor. Ajo krijon gjithashtu mundësinë e shumë eventeve kombëtare dhendërkombëtare.

Për më tepër informacion vizitoni:

Galeria e Artit Tiranë (GAT)

Galeria FAB:

E vendosur në Tiranë, Galeria FAB (Forumi për Artin Bashkëkohor dhe Ballkanin) i kushtohet artit bashkëkohor dhe organizon rregullisht ekspozita, shfaqje dhe diskutime. Galeria FAB e ndertuar në ambientet e Fakultetit të Arteve të Bukura pranë Universitetit te Arteve është një ndër hapësirat më atraktive në Tiranë për ekspozim. Eshtë e pozicionuar në anën e pasme të Universitetit të Arteve, duke i dhënë mundësi të gjithë kalimtarëve si dhe artëdashësve ta kenë tejet të lehte aksesin në këtë ambient.

Për më tepër informacion vizitoni:

Galeria FAB

 

Galeria ZETA:

E vendosur në Tiranë, ZETA Gallery është një hapësirë e artit bashkëkohor që pret ekspozita, punëtori dhe ngjarje me fokus artin modern dhe eksperimental. ETA funksionon si një vend kulturor autonom për qasje shumëdisiplinore ndaj arteve pamore, duke përfshirë pikturën, skulpturën, fotografinë, videon, instalacionin , zërin dhe performancën. Qëllimi i galerisë Zeta është të edukoj publikun dhe të promovojë artin bashkëkohor që ne e konsiderojmë një karakteristikë të pandarë, të shoqërive të emancipuara përmes; ekspozitave, prezantimeve, projekteve bashkëpunimi në nivel lokal, rajonal dhe ndërkombëtar si dhe aktivitete të tjera kulturore.

Për më tepër informacion vizitoni:

Galeria ZETA

Galeria 43:

Eshtë një galeri personale e sapo ristrukturuar e vendosur në zemër të Tiranës, në Myslym Shyri. Duke shfaqur rreth 100 vepra arti, mirëpret vizitorë nga e gjithë bota që të kënaqin syrin me pikturat e ekspozuara. Mund ta vizitoni falas, duke hedhur një vështrim në historinë, kulturën dhe natyrën shqiptare. Pikturat paraqesin mënyra të ndryshme jetese të kulturës shqiptare dhe jo vetëm. Afati kohor i veprave të artit varion nga 1969 deri në janar 2020.

Për më tepër informacion vizitoni:

Galeria 43

Galeria Kalo:

E gjendur pranë Sheshit Nënë Tereza dhe hyrjes se parkut të Liqenit Tiranë. Në këtë galeri ju mund të gjeni vepra arti nga artistë të rinj shqiptarë që duan të promovohen. Galeria Kalo kontribuon në njohjen e Shqipërisë përmes bukurisë së jetës virtuale, jetës reale, peisazheve, portreteve dhe kompozimeve të ndryshme. Çdo muaj hapet një ekspozitë me koleksione të ndryshme arti të artistëve shqiptarë dhe ndërkombëtarë.

Për më tepër informacion vizitoni :

Galeria Kalo

 

Galeria e Arteve E Rira:

Galeria e Arteve E Rira, është krijuar në 1197 në Tiranë si një studio private e familjes Rira. Por më vonë brenda pak viteve ajo fitoi reputacion dhe eksperiencë për veprat e artit që ajo shfaq gjatë gjithë kohës, duke përfshirë tashmë dhe punime të artisteve të tjerë shqiptarë. Gjithë adhuruesit e artit do gjejnë në këtë galeri vepra të ndryshme të artistëve bashkëkohore, që adoptojnë teknika të ndryshme dhe zhanre të artit figurativ. Hyrja është e lirë dhe ju mund të shijoni një kafe, të lexoni një libër dhe të shijoni artin shfaqet aty.

Për më tepër informacion vizitoni:

Galeria e Arteve E Rira

Galeria Shkodra:

E vendosur në qytetin verior të Shkodrës, kjo galeri përmban një gamë të larmishme arti, duke përfshirë artin bashkëkohor dhe atë tradicional shqiptar. Koleksioni i Galerise perbehet prej rreth 700 pikturash, skulpturash, vizatimesh dhe fotosh, vepra te realizuara nga artiste shqiptare ne nje hark kohor prej rreth njeqind vjetesh, nga fillimi i shekullit te kaluar deri ne ditet e sotme.

Për më tepër informacion vizitoni:

Galeria Shkodra

Harabel Contemporary Art Platform :

Harabel është një organizatë jofitimprurëse, me qendër në Tiranë që përqendrohet në promovimin e artit bashkëkohor dhe ka krijuar arkivin më të madh të hapur të artistëve në Shqipëri. Harabel synon të jetë një ndërmjetësues nxitës për ndërhyrje urbane dhe reflektime, duke ofruar një hapësirë ndërdisiplinore për eksperimentim dhe kërkim. Platforma synon bashkëpunimin e qëndrueshëm me artistë bashkëkohor dhe specialistë të fushave të tjera, me qëllim ndikimin në qytet, në drejtime të ndryshme sociale dhe edukative.

Për më tepër informacion vizitoni:

Harabel Contemporary Art Platform

 

Tirana Art Lab (TAL):

Tirana Art Lab është një qendër arti bashkëkohor e vendosur në kryeqytetin, Tiranë. Ai fokusohet në mbështetjen dhe ekspozimin e artistëve bashkëkohorë, si nga Shqipëria ashtu edhe jashtë saj.

Për më tepër informacion vizitoni:

Tirana Art Lab (TAL)

 

Qendra Kulturore Tulla:

Tulla është një qendër kulturore multifunksionale në Tiranë që pret ngjarje të ndryshme artistike, duke përfshirë ekspozita arti, shfaqje teatrale dhe punëtori.

Për më tepër informacion vizitoni:

Qendra Kulturore Tulla

 

Goethe-Institut Tirana:

Si pjesë e rrjetit mbarëbotëror të Goethe-Instituts, kjo qendër kulturore në Tiranë ofron një sërë programesh që lidhen me kulturën, gjuhën dhe artet gjermane.

Për më tepër informacion vizitoni:

Goethe-Institut Tirana

 

Alliance Française Tirana:

Aleanca Française në Tiranë promovon gjuhën dhe kulturën frënge përmes një sërë aktivitetesh, duke përfshirë ekspozita artistike, shfaqje filmash dhe kurse gjuhësore.

Për më tepër informacion vizitoni:

Alliance Française Tirana

 

Qendra Kulturore e Kishës Ortodokse Autoqefale të Shqipërisë:

Kjo qendër kulturore në Tiranë ka në fokus ruajtjen dhe promovimin e trashëgimisë kulturore dhe artistike të Kishës Ortodokse Shqiptare.

Për më tepër informacion vizitoni:

Qendra Kulturore e Kishës Ortodokse Autoqefale të Shqipërisë

 

Ju lutemi mbani parasysh se disponueshmëria e ekspozitave dhe statusi i këtyre galerive mund të ketë ndryshuar që nga përditësimi im i fundit. Është një ide e mirë të kontrolloni burimet online të ofruara për informacionin më të fundit mbi galeritë dhe ekspozitat e artit në Shqipëri.

Shperndaje: