test

Pogradeci: “Qyteti i mrekullive buzë liqenit”

 

Pogradec: “The City of Wonders by the Lake”

Pogradeci qytet idilik dhe piktoresk i vendosur në brigjet e liqenit të Ohrit në Shqipërinë juglindore është një destinacion popullor për udhëtarët që kërkojnë një arratisje të qetë plot bukuri mahnitëse natyrore, trashëgimi të pasur dhe mikpritje të ngrohtë.

Pogradeci me liqenin e Ohrit të njohur për mjedisin e tij mahnitës si një nga liqenet më të vjetër dhe më të thellë në Evropë eshte pjesë e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.

Ujërat e kristaltë të liqenit të rrethuar nga gjelbërimi dhe malet madhështore ofrojnë mundësi të pafundme për aktivitete me bazë uji, nga noti dhe shëtitja me varkë deri te peshkimi dhe vëzhgimi i shpendëve.Liqeni është gjithashtu shtëpia e llojeve të shumta të peshqve, duke veçuar koranin, simbolin e qytetit të Pogradecit për nga rëndesia dhe shija.

Pogradeci krenohet me një histori magjepsëse dhe një pasuri atraksionesh kulturore. Atraksionet janë të shumta në Pogradec, duke nisur nga qyteti i vjetër i njohur për arkitekturën e tij osmane dhe ballkanike , kalaja 2400 vjeçare me hijeshinë e saj unike, varret mbretërore të Selcës si edhe vendbanimet palafite të Linit. Në një zbulim novator, që ka ndryshuar njëherë e përgjithmonë perspektivën turistike të fshatit Lin, arkeologët e huaj e kanë shpallur vendbanimin e Linit si më të vjetrin në Evropë, mbi 8500 vjet.

Ndërkohë katër kilometra në lindje të Pogradecit ndodhet pika turistike e Drilonit, ku natyra nuk e ka kursyer bukurinë. Pemët e shumta dekorative dhe bimët e ndryshme janë në harmoni të plotë me ujërat e kristalta të lumit Drilon, rrugicat për shëtitje, urat karakteristike prej druri dhe zogjtë e bëjnë atë një nga vendet më të vizituara në këtë qytet.

I zhytur në shkëlqimin e liqenit, Tushemishti, krahas qytetit të Pogradecit, qëndron aty me nje plazh të gjatë, i cili ka qenë një magnet për pushuesit verorë.Në brendësi të fshatit gjenden shtëpi të vjetra (qindravjeçare), kisha e Shën Pandelimonit, por turistët mund të shijojnë edhe gatimet tradicionale dhe starkinkat (mollët) e famshme të zonës. Një nga gjërat më “pikante” në brendësi të fshatit është shtëpia e “Teto Ollgës”, bashkë me bustin që është ndërtuar për nder të aktores Violeta Manushi.

Në Pogradec do të gjeni një sërë opsionesh akomodimi që i përshtatet preferencave dhe buxhetit tuaj ku perfshihet një mikpritje e ngrohtë. Mos ngurroni ta vizitoni nëse kërkoni t’i jepni shije udhëtimit tuaj në juglindje të Shqipërisë.

Ky xhevahir shqiptar, ka diçka për t’i ofruar çdo udhëtari.

Për më shumë informacioni vizitoni:

Bashkia Pogradec

Pogradec, an idyllic and picturesque city nestled on the shores of Lake Ohrid in southeastern Albania, is a popular destination for travelers seeking a serene escape amidst stunning natural beauty, rich heritage, and warm hospitality.

With Lake Ohrid, known for its breathtaking environment as one of the oldest and deepest lakes in Europe, Pogradec is part of UNESCO’s World Heritage. The crystal-clear waters of the lake, surrounded by lush greenery and majestic mountains, offer endless opportunities for water-based activities, from swimming and boating to fishing and bird watching. The lake is also home to various fish species, notably the koran, the city’s symbol for its importance and taste.

Pogradec boasts a fascinating history and a wealth of cultural attractions. The attractions in Pogradec are numerous, starting from the old town known for its Ottoman and Balkan architecture, the 2400-year-old castle with its unique grandeur, the royal tombs of Selcë, and the pile dwellings of Lin. In a groundbreaking discovery that has forever changed the touristic perspective of the village of Lin, foreign archaeologists have declared the Lin settlement as the oldest in Europe, over 8500 years old.

Four kilometers east of Pogradec lies the tourist spot of Drilon, where nature has spared no beauty. Numerous decorative trees and various plants harmonize perfectly with the crystal-clear waters of the Drilon river, walkways, characteristic wooden bridges, and birds, making it one of the most visited places in the city.

Immersed in the lake’s splendor, Tushemisht, alongside the city of Pogradec, stands with a long beach, a magnet for summer vacationers. Inside the village are old houses (centuries-old), the church of Saint Panteleimon, and tourists can also enjoy traditional dishes and the famous local apples. One of the most striking features inside the village is the house of “Teto Ollga”, along with a bust built in honor of actress Violeta Manushi.

In Pogradec, you will find a range of accommodation options catering to your preferences and budget, including warm hospitality. Don’t hesitate to visit if you want to add flavor to your journey in southeastern Albania.

This Albanian gem has something to offer every traveler.

For more information, visit:

MUNICIPALITY OF POGRADEC

Shpërndaje
Shperndaje:
WEB agency Albania car rental tirana real estate saranda