Kanionet e Osumit

Kanioni i Osumit është një kanion i lumit në Shqipërinë jugore, pranë qytetit të Çorovodës. Lumi, i cili kalon nëpër qytetin e Beratit, rrjedh përmes kanionit. Ka shumë pasazhe nëntokësore dhe shpella të paeksploruara përgjatë gjatësisë së kanionit.

Gjatë pranverës, uji i lartë nga shkrirja e borës bën të mundur për të eksploruar tërë gjatësinë e kanionit nga lumi. Në fund të verës, kur uji është më i ulët, gjatësia e plotë e kanionit nuk është e lundrueshme, por ka shëtitje të ndryshme me mundësi për të notuar në pishina dhe përrenj të ndryshëm.

Skajet e kanionit kanë një ekosistem të pazakontë që ruan gjelbërimin në të dy anët e kanionit gjatë gjithë vitit.  Në shpatet e kanionit, erozioni ka krijuar mure me shpella të vogla. Disa nga formacionet e shkëmbinjve në kanion kanë emra të çuditshëm si Katedralja, Syri, dhe Dera e Djallit. Kanionet janë 26 km , në një lartësi prej 450m. Mendohet se ato janë formuar 2-3 milion vjet më parë nga erozioni i ujit.

Përgjithësisht mendohet se shumë vite më parë lumi rrodhi nën tokë, por me kalimin e kohës, shkëmbi mbi lumë u zhduk duke krijuar formën aktuale të kanionit. Në gjirin e këtij kanioni që kalon lumin Osum në të dy anët e saj, rrjedhat e ujit vijnë nga fshatra të ndryshëm që kalojnë në një zinxhir shkëmbor. Banorët vendas tregojnë shumë legjenda interesante, siç janë ato e Abaz Aliut. Kanioni përfshin gjashtë seksione të ngushta që variojnë nga 1.5 m gjerë në shtratin e lumit deri në 35 m gjerë më tej anët e kanionit.

Kanioni Gradeci, kanioni më i bukur dhe spektakolar i luginës së Osumit, qëndron pranë shpellës. Ajo është 4 km e gjatë, 40 m e lartë, dhe në pika të ndryshme, vetëm 1,5 m të gjerë. Shpatet e saj zbresin me shpejtësi në lumë. Për të arritur kanionet e tjera të Osumit, duhet të udhëtoni drejt jugut. Këto kanione të tjera ndodhen 3 km në jug nga qyteti i Çorovodës. Ato janë objekte natyrore madhështore me gjatësi totale prej 15 km. Në këtë zonë, ju mund të praktikoni sporte ujore si kanoe, rafting dhe kayaking. Ka edhe disa pika që shërbejnë si plazhe të vogla, të tilla si Varishta.

Për më shumë informacion vizitoni:

Home

Shperndaje: