Gjeografia

Shqipëria është një vend I përbërë prej 28.748 km katrorë.

Ajo është e vendosur në pjesën perëndimore të Gadishullit Ballkanik në Evropën Juglindore. Ndan kufijtë me Malin e Zi dhe Kosovën në veri dhe verilindje, Maqedonia e Veriut në lindje dhe Greqia në jug. Në perëndim, bregu i Shqipërisë ndikon në detet Adriatik dhe Jon. Adriatiku ndan Shqipërinë nga Italia nëpërmjet Strait of Otranto (72 km). Pjesa më e madhe e sipërfaqes së Shqipërisë është malore – lartësia mesatare mbi nivelin e detit është 708 m, dhe kulmi më i lartë i saj, mali Korab në kufirin maqedonas, është 2,753 m. Shumica e popullsisë jeton në ultësirën jugore – qendrore dhe përgjatë vijës bregdetare.

Alpet Shqiptare - mali i Korabit

Shqipëria shtrihet në brezin subtropikal dhe ka një klimë mesdhetare, me dimër relativisht të shkurtër dhe të butë dhe verë të nxehtë dhe të thatë. Klima e Shqipërisë ndryshon shumë nga një rajon në tjetrin me kontraste të mëdha në terma të temperaturës, reshjeve, diellit, lagështisë së ajrit etj. Reshjet vjetore janë mesatarisht 1,430 mm në vit, duke u zvogëluar nga perëndimi në lindje.

Mali Cika, Llogara - Vlorë.

Bregu jonian është shumë i thyer me plazhe shkëmbore përgjatë shiritit të ngushtë bregdetar dhe maleve të pjerrëta që rriten direkt nga uji për pjesën më të madhe të gjatësisë së saj. Pika më e lartë përgjatë kësaj shtrirjeje ndodhet në kalimin e Llogarasë, mbi 1.000 metra të lartë. Aktiviteti gjeologjik dhe erozioni kanë krijuar shumë shpella në bazën e këtyre shkëmbinjve, disa prej të cilave ishin të banuara në kohët parahistorike. Bregdeti i Adriatikut është i ulët, me gjire të mëdha të mbrojtura (të tilla si ato të Vlorës dhe Durrësit), të cilat janë përdorur si limane që nga kohërat e lashta. Lumenj që rrjedhin në Adriatik kanë krijuar fusha pjellore aluviale në këto ultësira dhe, në gojën e tyre, ligatinat jashtëzakonisht të pasura, të cilat janë shtëpia e shumë zogjve të shpendëve ujorë dhe shpendëve.

Në Shqipëri ka gjithashtu një numër të liqeneve. Më të rëndësishmet janë:

Buna, liqeni i Shkodrës - Shqipëri

Liqeni i Shkodrës është liqeni më i madh në Ballkan dhe shtrihet në kufirin midis Shqipërisë dhe Malit të Zi. Është relativisht i cekët dhe ushqehet nga shumë lumenj, si dhe nga burimet, duke e bërë mjaft të ndryshme në jetën ujore, me lloje të ndryshme të krapi dhe trofta.

Liqeni i Ohrit - Pogradec – Shqipëri

Liqeni i Ohrit ndahet midis Shqipërisë dhe Maqedonisë dhe gjendet në pjesën juglindore të Shqipërisë. Rreth bregut ka një numër të zonave turistike si Lin, Pojska, Pogradec, Tushemisht dhe Drilon. Është jashtëzakonisht e thellë dhe ushqehet kryesisht nga burime rreth buzës së liqenit dhe në dysheme. Në jug të liqenit të Ohrit qëndron liqeni i Prespës, i cili dallon nga vetmia dhe peizazhet e bukura. Në këtë liqen gjen një popullsi shumë të rëndësishme mbarështuese të pelikanëve dalmat dhe të bardhë. Liqenet Ohri dhe Prespa janë midis dy dhe katër milionë vjet të vjetra dhe kanë lloje të veçanta të peshqve, ndër ta trofta e Ohrit dhe Belushka.

Liqeni i Prespës

Shqipëria është një vend i pasur me lumenj. Vendi ka shumë lumenj që dalin nga malet e larta dhe kalojnë nëpër gryka të pjerrëta përpara se të arrijnë fushat dhe të bëjnë rrugën drejt detit. Shumica e lumenjve kryesorë janë menaxhuar gjerësisht, zakonisht për të prodhuar energji elektrike. Shqipëria ka gati 450 km (280 mi) të vijës bregdetare, ndërsa Adriatiku po kalon nga kufiri malazez në jug deri në Gjirin e Vlorës, ku fillon Deti Jon.
Lumenjtë krijojnë lugina të shumta me pamje spektakolare dhe ofrojnë mundësi për zhvillimin e sporteve të ujit. Këtu duhet të përmendim kanionin e Osumit në Çorovodë, kanionin e Gradecit, gjithashtu përgjatë lumit Osum, grykës së Këlcyrës në lumin Vjosa, kanionit të Bënçës në zonën e Kurveleshit, luginave të Valbonës dhe Shalës në Alpet shqiptare, luginat e Tomorricës dhe Gryka e Skoranës në lumin Erzen, etj. Ju do të gjeni edhe ujëvara me pamje madhështore, siç është ajo e Grunas në Theth, në Alpet shqiptare, ajo e Shoshanit në Luginën e Valbonës, ujëvara e Kokotraf në Konispol, ujëvara e Progonat në Kurvelesh, etj.
Shperndaje: