test

Fieri, shtëpia e monumenteve historike dhe natyës së gjallë

 

Fieri, shtëpia e monumenteve historike dhe natyës së gjallë

I vendosur në jugperëndim të Shqipërisë, qyteti i Fierit qëndron si një thesar i kulturës, historisë dhe bukurive natyrore.Me një histori të pasur që daton prej shekujsh, Fieri është shndërruar në një destinacion të gjallë dhe dinamik që shfaq thelbin e trashëgimisë kulturore të Shqipërisë.

Fieri është shtëpia e një thesari historik, qytetit antik të Apolonisë, me rrënojat e tij të ruajtura mirë dhe Parkun Arkeologjik. Qyteti antik i Apolonisë, i vendosur vetëm pak minuta larg me makinë nga Fieri, është një mrekulli arkeologjike., duke përfshirë Bouleuterion, Odeon dhe monumentin e famshëm të Agonothetes, të cilat ofrojnë një dritare të së shkuarës në historinë e pasur të Shqipërisë.

Teksa zhyteni në mrekullitë natyrore në Fier do të gjeni një portë për të eksploruar mrekullitë e natyrës shqiptare.

Fieri njihet edhe për një vijë bregdetare me plazhe si ai i Darzezës dhe Semanit. Plazhi Darzezes dhe i Semanit i përkasin tipit të bregdetit me rërë shumë të holle, me vlera të mëdha kurative, ajër të pastër dhe natyrë të virgjer. Kjo pjesë e Adriatikut shoqërohet edhe me valët e forta të detit, duke ofruar për të apasionuarit e Kitesurfing (rrëshqitje në valët e detit), windsurf, si dhe sporte të tjera ujore. Bregdeti i Darëzezës dhe Semanit janë të vetmit në Ballkan ku era krijon dallgë të cilat janë të favorshme për ushtrimin e këtyre sporteve të veçanta në Shqipëri. Turizmi fetar është lloji më i vjetër i turizmit, praktikuar që në kohët e lashta. Bashkësitë fetare jetojnë në harmoni të plotë me njëra – tjetrën. Me shumë interes janë objektet e kultit që paraqesin vlerë nga ana arkitektonike ku do të veçonim kishën e Shën Marisë së Pojanit dhe afrekset e shekullit XIV që ruhen aty.

Fieri nuk është thjesht një destinacion, është një përjetim që ju të eksploroni vendet e tij historike, të përqafoni dhe lidheni me natyrën e gjallë.

Për më shumë informacion vizitoni:

Bashkia Fier

 

Shperndaje: