test

Berati, “Qyteti i një mbi një dritareve”

Berati, i quajtur si “Qyteti i një mbi një dritareve”, është një qytet historik në Shqipëri, i vendosur në zemër të peizazhit të harlisur të vendit. I njohur për bukurinë e tij piktoreske dhe trashëgiminë e pasur kulturore, Berati u ofron vizitorëve një vështrim në të kaluarën magjepsëse të Shqipërisë dhe një shije të mikpritjes së tij të ngrohtë. Një qytet 2,400-vjeçar, krenari e arkitekturës shqiptare, pasuri e kulturës dhe simbol i bashkëjetesës fetare,ështe i dëshmuar në Trashëgiminë Botërore të UNESCO-s prej vitit 2008.

Bukuria skenike: Gjëja e parë që do të vini re në Berat është mjedisi i tij mahnitës natyror. Qyteti është i ndarë në dy pjesë të dallueshme: Kala (qyteti i vjetër) dhe Mangalem (qyteti i ri). Të dyja janë vendosur në sfondin e maleve të Tomorrit dhe lumi Osum gjarpëron nëpër luginë, duke krijuar një pamje magjepsëse. Përtej lumit Osum, gjendet lagjja Goricë, me shtëpitë e saj që përballen me shtëpitë e Mangalemit. Ura me harqe e Goricës, e ndërtuar në vitin 1780, është një monument i bukur arkitekturor i ndërtuar për të lidhur Goricën me Mangalemin. Shtëpitë e bardha të epokës osmane në qytetin e vjetër me dritaret e tyre të shumta krijojnë një spektakël unik arkitekturor, që i ka dhënë Beratit pseudonimin e tij.

Rëndësia historike: Berati ka një histori të pasur që daton në kohët e lashta, me ndikime nga periudha ilire, romake, bizantine dhe osmane. Qyteti është shtëpia e shumë vendeve historike, duke përfshirë Kalanë e Beratit, një kështjellë që daton në shekullin e 4-të. Brenda mureve të saj, ju mund të eksploroni kishat bizantine të Shën Marisë dhe të Shën Mikaelit, secila duke shfaqur afreske mahnitëse. Për më tepër, Muzeu Onufri, i vendosur në Katedralen e Shën Mërisë, shfaq një koleksion të jashtëzakonshëm të artit fetar, duke përfshirë vepra të ikonografit të njohur Onufri.

Trashëgimia kulturore: Qyteti i Beratit nuk është vetëm një vend mrekullish arkitekturore; është gjithashtu një muze i gjallë i jetës tradicionale shqiptare. Ndërsa shëtisni nëpër rrugët e saj me kalldrëm, do të takoni vendasit që janë krenarë për trashëgiminë e tyre. Banorët e qytetit kanë ruajtur zakonet e tyre dhe ju mund të shijoni kuzhinën tradicionale dhe produktet vendase në restorantet dhe tregjet e shumta. Përzierja unike e kulturave dhe feve që kanë bashkëjetuar këtu me shekuj i shton atmosferës së gjallë të qytetit.

Aktivitetet në natyrë: Përtej atraksioneve historike dhe kulturore, Berati ofron mundësi për entuziastët e natyrës dhe aventurës. Kanioni i Osumit, jo shumë larg qytetit, është një strehë për alpinistët dhe adhuruesit e natyrës, me terrenin e tij të thyer dhe pamjet mahnitëse. Ju gjithashtu mund të bëni rafting ose të eksploroni shpellat në zonë.

Mikpritja e ngrohtë: Berati njihet për mikpritjen e ngrohtë,ku vendasit janë gjithmonë të etur për të ndarë historinë dhe traditat e qytetit të tyre.

Berati, është një qytet që ndërthur në mënyrë të përsosur bukurinë natyrore, rëndësinë historike, pasurinë kulturore dhe mikpritjen e ngrohtë. Është një vend ku historia e lashtë takohet me sharmin bashkëkohor dhe një vizitë në Berat me siguri do t’ju lërë me kujtime të qëndrueshme dhe një vlerësim të thellë për këtë perlë magjepsëse shqiptare.

Për më shumë informacion vizitoni: 

Bashkia Berat

Shperndaje: