test

Himara, Shpirti mesdhetar i qyteteve të vogla të Jonit

Himara: The Mediterranean Spirit of the Small Ionian Towns

Himara, Shpirti mesdhetar i qyteteve të vogla të Jonit

Rrugës përgjatë rivierës së mrekullueshme shqiptare shfaqet bregdeti shkëmbor i Shqipërisë së Jugut, i mbushur me fshatra piktoreskë, ku jetojnë rreth 28,000 banorë. Vizitorët mund të zgjedhin midis destinacioneve të bukura turistike, të Palasës, Dhërmiut, Iliasit, Vunoit, Himarës, Pilurit, Kudhësit, Qeparoit, Borshit, Piqerasit, Sasaj, Lukovës, Corajt, Kuçit, Kallaratit, Bolenës dhe Vranishtit. Krahina e Himarës, pjesë e Qarkut të Vlorës, shtrihet në jug-perëndim të Shqipërisë, përgjatë brigjeve të detit Jon, e kufizuar në verilindje me vargmalin e Çikës dhe Karaburunit pjesë e maleve Akrokeraune. Himara me panoramën e saj magjepsëse dhe klimën tipike mesdhetare është një nga qytetet më të rëndësishme turistike bregdetare të Shqipërisë.

Qyteti i vjetër i Himarës dhe kalaja e saj, të ndërtuara mbi kodër janë monumente të rëndësishme të historisë së Shqipërisë, që dëshmojnë për ndërtime të periudhës ilire në këto treva shqiptare. Himara e vjetër është e organizuar përreth kalasë së vjetër dhe zonës bregdetare të Spileas, qendër turistike dhe ekonomike e zonës.

Himara ka një shëtitore përgjatë bregut të detit, ku janë ngritur taverna të shumta të stilit mesdhetar. Në veri të Himarës, vizitorët mund të zbulojnë fshatrat shkëmborë Vuno, Ilias, Dhërmi dhe Palasë. Dhërmiu është një nga destinacionet më të preferuara nga turistët e huaj dhe vendas, falë rritjes së numrit të resorteve dhe bareve e restoranteve të bukura pranë brigjeve.

Gjithashtu për ata që janë të dashuruar pas historisë ekziston edhe mundësia për të vizituar kishat e ndryshme që ndodhen brenda kalasë së Himarës, e ndërtuar gjatë antikitetit. Kisha e Virgjëreshës Mari ose Kisha Episkopale, që u ndërtua në vendin e një tempulli të lashtë kushtuar perëndisë Apollon, si dhe kishën e të Gjithë Shenjtorëve, lehtësisht e vizitueshme në hyrje të kalasë, janë disa nga kishat më të spikatura brigjeve të Himarës.

Disa nga sugjerimet tona për të vizituar:

· Kalaja e Porto Palermos

· Plazhi i Palasës

· Plazhi i Llamanit

· Plazhi i Qeparoit

· Shpella e Piratëve

· Gjiri i Gramës

· Manastiri i Panaisë

· Kështjella e Sopotit, Borsh

 

Për më shumë vizitoni:

Bashkia Himarë 

Along the stunning Albanian Riviera unfolds the rocky coastline of Southern Albania, dotted with picturesque villages, home to about 28,000 inhabitants. Visitors can choose from beautiful tourist destinations like Palasa, Dhermi, Ilias, Vuno, Himara, Pilur, Qeparo, Borsh, Piqeras, Sasaj, Lukova, Coraj, Kuç, Kallarat, Bolen, and Vranisht. The region of Himara, part of the Vlora District, lies in southwestern Albania, stretching along the Ionian Sea shores, bordered northeast by the Ceraunian Mountains and Karaburun Peninsula. With its enchanting panorama and typical Mediterranean climate, Himara is one of Albania’s most important coastal tourist cities.

The old town of Himara and its castle, built on a hill, are significant monuments of Albanian history, evidencing Illyrian-era constructions in these Albanian territories. The old Himara is organized around the old fortress and the coastal area of Spilea, the touristic and economic center of the area.

Himara features a promenade along the seafront, lined with numerous Mediterranean-style taverns. North of Himara, visitors can discover the rocky villages of Vuno, Ilias, Dhermi, and Palasa. Dhermi is a favorite destination for both foreign and local tourists, thanks to an increasing number of resorts, bars, and beautiful restaurants near the shores.

For history lovers, there’s also the opportunity to visit various churches within the fortress of Himara, built during antiquity. The Church of the Virgin Mary or Episcopal Church, built on the site of an ancient temple dedicated to Apollo, and the Church of All Saints, easily accessible at the fortress’s entrance, are some of the most notable churches along the Himara shores.

Some of our suggestions for places to visit include:

  • Porto Palermo Castle
  • Palasa Beach
  • Llamani Beach
  • Qeparo Beach
  • Pirate’s Cave
  • Grama Bay
  • Panagia Monastery
  • Sopot Castle, Borsh

For more information, visit:

MUNICIPALITY OF HIMARA 

Shpërndaje
Shperndaje:
WEB agency Albania car rental tirana real estate saranda