Canadian Geographic : Eksplorimi i Vjosës, lumi i fundit i madh i Evropës me rrjedhje të lirë

Canadian Geographic  e cila e përshkruan Vjosën  si një lumë jo si gjithë të tjerët. Një lumë i rëndësishëm jo vetëm për Shqipërinë , por edhe për Evropën  që vërshon i lirë nëpër peizazhet mbreslënëse  plot jetë  e tradita të larmishme të komuniteteve lokale  që joshin vizitorët kurioze nga i gjithë planeti.

Duke filluar në malet e Pindit të Greqisë veriore, ku quhet Aoös, Vjosa rrjedh në veriperëndim për 272 kilometra përpara se të ndodh në detin Adriatik pranë qytetit turistik të Vlorës.

Lumi është një kameleon, u kthye nga bruz duke shkëlqyer në kafe çokollatë brenda pak orësh pas reshjeve. Ndryshon edhe personaliteti i saj. Në pjesën e sipërme, Vjosa njihet për kanionet e ngushta dhe ujin e shkumëzuar e me rrjedhë të shpejtë. Në mesin e tij, lumi përhapet dhe bllokohet, duke formuar gërshetën komplekse dhe duke depozituar rënduar e bardhë, ndërsa gjarpëron me përtesë nga njëra anë e shtratit të saj të gjerë në tjetrën.

Operatorët si Vjosa Explorer lokalë në emocionet e kërkuesve të mundshëm për të trap në pragjet e Klasit III dhe valët e larta afër metër. Në këmbim, turizmi i aventurës ofron vende pune për vendasit që ndryshojnë në kërkim të punës.

Por gjëja e vetme është ajo e Vjosës se është egër, ekosistemi i saj me rrjedhën e lirë dhe paprekur nga burimi në det – diçka e padëgjuar në Evropë, ku shumica e lumenjve u penduan, u kanalizuan dhe u drejtuan dekada më parë. . Rrjedhimisht, Vjosa mbështet një rrjetë komplekse jete. Më shumë se 1100 lloje të ndryshme janë deri më sot, me 15 në Listën e Kuqe të Llojeve të Kërcënuara të IUCN, duke përfshirë shkaba egjiptiane, vidrën euroaziatike dhe ngjallën evropiane të rrezikuar në mënyrë kritike.

Shpërndaje në: